Piramida alimentara si dieta personalizata

00200491Piramida alimentelelor ne permite sa ne facem singuri dieta intr-un mod echilibrat si foarte sanatos.Eu in dieta pe care o sa o incep de luni si pe care o sa o prezint pe larg in zilele urmatoare,am sa ma bazez si pe aceasta piramida pentru a avea o alimentatie sanatoasa fara a mai face greselile din trecut pentru ca acum se stie unde m-au adus…

Piramida cuprinde 6 grupe alimentare importante care sunt amplasate ,dupa importanta si rolul lor in alimentatia ,cele de jos,de la baza piramidei (Cerealele) fiind cea mai importanta categorie si trebuie sa consumam 1/3 din totalul ratiei zilnice.

Cele sase grupe de alimente (incepand din varful piramidei)
1. grasimi, dulciuri, uleiuri, unt, carne grasa, biscuiti, prajituri, zahar – se afla in varful piramidei pentru ca nu trebuie consumate prea des;
2. carne – carne de pui, carne rosie, peste, soia, fast-food, nuci, alune, seminte, fibre;
3. lapte si produse lactate – lapte, margarina, branza, iaut;
4. fructe – proaspete si conservate (de evitat cele conservate deoarece contin mai mult zahar si, implicit, calorii);
5. legume;
6. cereale (alimente cu continut ridicat de amidon) – paine, cereale, orez, cartofi – trebuie sa reprezinte 1/3 din alimentatia zilnica.

CEREALELE-paine,paste,cartofi

-Consumul de cereale, in special cele integrale, aduce numeroase beneficii sanatatii organismului. Persoanele care consuma frecvent cereale integrale prezinta un risc scazut de a dezvolta boli cronice, deoarece organismul va beneficia de nutrientii care sunt vitali pentru intretinere si sanatate.
-trebuie sa consumam intre 6-11 portii zilnic

-o portie insemnand una din variantele de mai jos

· 1 felie paine integrala
· 1/2 chifla

· 5 – 6 biscuiti mici sau 3 – 4 biscuiti mari

· 1/2 ceasca cereale, orez sau paste gatite

· 30 g cereale semi-preparate uscate

· 1 cartof copt de marime medie

· 80 g cartofi prajiti
·100 g puree cartofi

Fructele
-Un consum ridicat de fructe poate aduce numeroase beneficii sanatatii organismului – persoanele care integreaza in dieta zilnica multe fructe si legume proaspete prezinta un risc scazut de aparitie a bolilor cronice. Fructele constituie o importanta sursa de nutrienti vitali pentru sanatatea organismului si intretinerea corpului.

o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul de aparitie a atacurilor de inima sau alte afectiuni cardiovasculare;
un consum constant de fructe si legume poate reduce riscul de aparitie a diabetului de tip II;
protejeaza organismul impotriva diferitelor tipuri de cancer: bucal, stomacal sau de colon;
datorita continutului bogat in fibre, fructele pot reduce riscul de aparitie a bolilor de inima (coronariene);
fructele si legumele bogate in potasiu reduc riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si intaresc osatura;
de asemenea, sunt deosebit de indicate pentru a reduce consumul de calorii daca te decizi ca este timpul unei cure de slabire

501_410527_55307788-este indicat sa consumam 2-4 portii zilnic;o portie insemnand una din variantele de mai jos
1 fruct intreg de marime medie

1/2 grepa/banana mare

1 felie pepene rosu

3/4 ceasca suc de fructe

1/2 ceasca fructe mici (zmeura, mure, afine, etc.)

1/2 ceasca fructe taiate marunt, gatite sau conservate
1/4 ceasca fructe uscate

Leguminoase uscate, nuci, seminte

-se recomanda a fi consumate 2-3 portii zilnice

-o portie :una din variantele de mai jos:

1/2 ceasca fasole gatita

6 arahide intregi

2 linguri unt arahide (peanut butter)
1/3 ceasca nuci / seminte

Verdeturi

-se consuma 3-5 portii zilnic
-o portie reprezentand una din variantele de mai jos

1/2 ceasca verdeturi gatite

1/2 ceasca verdeturi crude, taiate marunt

1 ceasca verdeturi crude, (de ex. spanac, salata)
3/4 ceasca suc de legume

Lactate, oua si inlocuitori

-2-3 portii zilnic
-o portie inseamna:

1 ceasca lapte

1 ceasca lapte de soia
1 pahar (250 ml) iaurt

50 g branza vaci

30 g branza grasa
1 ou mediu

Alimente proteice (carne si inlocuitori)

-2-3 portii zilnic

-o portie inseamna:

60-80 g carne slaba gatita de vita, pasare sau peste

1/2 ceasca de tofu (branza din soia)

80 g burger / chifteluta de soia

ULEIURI SI GRASIMI

-1 portie zilnic
-1 portie inseamna:

1 lingurita ulei

1 lingurita margarina

1 lingura dres salata

1 lingura mainoneza

DULCIURI;BAUTURI RACORITOARE;BAUTURI ALCOOLICE

-nu sunt recomandate; de preferat a fi evitate.0-1 portii ocazional
-1 portie inseamna:1 gogoasa mica

· 1/12 (o felie) de tort
1 prajitura cu diametrul de 8 cm.

· 1 lingura miere

· 1 lingura zahar

· 1 lingura sirop

2 cuburi (20 g) ciocolata

250 ml (un pahar) cola / sprite / pepsi sau alta bautura racoritoare

1 paharel (150 ml) vin

· 1 halba de bere (360 ml)

1 dusca (50 ml) lichior (whisky, vodka, gin, etc.)

Salvează

Poate mai vrei sa aflii si urmatoarele:

loading...

Lasa comentariul tau mai jos: