Murele – Sanatoase si delicioase

Cui nu ii plac murele? Fructele de padure in general? Dau un gust delicious prajiturilor, gemurilor, cocktailurilor…si sunt sanatoase pe deasupra.

Am mai vorbit despre beneficiile fructelor de padure, insa in acest articol vom vedea ce calitati au murele si in ce masura ne putem baza pe ajutorul lor atunci cand suntem la dieta.

Murele, preferatele mele din categoria fructelor de padure au un continut bogat de pectina. Dizolvandu-se in apa si formand geluri care leaga zaharul din sange si colesterolul, pectina ajuta la mentinerea unui nivel adecvat de zahar din sange.

Doua treimi din fibrele ce se gasesc in mure sunt fibre insolubile, genul de fibre care ajuta la o buna functionare a tractului digestiv. Acestea absorb apa din organism si se umfla, accelerand trecerea materialelor fecale si toxinelor afara din organismul dvs. Pe langa continutul de pectina, murele sunt foarte bogate si in mangan care joaca un rol foarte important in mentinerea unor oase puternice.

Murele contin de asemenea un numar de fitochimicale care fac minuni in ceea ce priveste normalizarea si imbunatatirea sanatatii organismului. Acestea includ flavonoide, care intaresc vasele de sange si capilarele, acid elagic care prezinta proprietati antioxidante, antivirale si antibacteriale si antociani, care pot ajuta la prevenirea cancerului.

Rasfatati-va asadar cu mure in timpul sezonului lor. Este adevarat ca nu sunt tocmai ceea ce am numi fructe ieftine, dar trebuie sa stiti ca vara sunt mult mai ieftine. Murele sanatoase sunt lucioase, rotunjioare, foarte colorate, tari. Cu cat sunt mai inchise la culoare murele, cu atat sunt mai coapte si mai dulci. Dupa cum stiti, murele se vand la paharute..evitati paharele in care vedeti suc pe fund..este un semn sigur ca murele sunt strivite.

Pastrati la frigider murele dar nu le spalati decat in momentul in care doriti sa le mancati sau sa le folositi pentru a prepara ceva, altfel mucegaiesc. Consumati-le de preferinta in ziua in care le-ati cumparat, deoarece sunt foarte perisabile. Daca doriti sa va bucurati de gustul nemaipomenit al murelor pe timpul iernii, incercati sa le congelati: spalati-le, asezati-le pe un singur strat pe o foaie de copt, acoperiti si congelati. O data ce s-au congelat, puneti-le intr-un vas etans si decongelati-le cand vi se face pofta de ceva dulce si sanatos.

Atunci cand preparati ceva cu mure, aveti grija sa nu le manuiti prea mult deoarece sunt foarte sensibile si daca celulele se sparg, sucul si nutrientii se vor pierde. Spalati murele sub un jet de apa rece si indepartati din vas murele prea moi. Cum v-ar placea un bol de mure la micul dejun sau ca o gusture intre mese? Sau pur si simplu daca va este pofta de ceva dulce? Eu una deja ma gandesc unde as putea gasi mure pe vremea aceasta..Aceia dintre dvs. care nimeriti mure mai acre, puteti presara putin zahar peste ele, insa nu exagerati, pentru ca nu va veti mai bucura de caloriile lor putine.

Murele – unele dintre cele mai delicioase fructe din lume; au o savoare extraordinara; contin nutrienti si substante precum pectina care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange; foarte bogate in fibre; continut de zahar relativ scazut = murele, o alegere ideala pentru dieta dvs.

Mai jos aveti descrierea valorilor nutritionale ale unei cesti de 100 grame de mure proaspete

Calorii: 46
Grasimi: <1 g
Grasimi saturate: 0 g
Colesterol: 0 mg
Carbohidrati: 10 g
Proteine: 1 g
Fibre alimentare: 6 g
Sodiu: 1 g
Vitamina C: 23 mg
Mangan: <1 mg
Potasiu: 175 mg
Carotenoide: 265 mcg

Poate mai vrei sa aflii si urmatoarele:

loading...

Lasa comentariul tau mai jos: